pomicultor.ro vă salută !!!

Frunze galbene cu pete maro la mar

IntrebariCategorie: Boli - daunatori pomi fructiferiFrunze galbene cu pete maro la mar
Gigi Pom Echipa asked 3 luni ago

Buna pomicultorule!
Merii mei au frunzele maro – aproximativ 50% din suprafata pomilor este acoperita de un mucegai sau ceva asemanator. La inceput petele au fost mici parca de rugina si am dat un tratament cu Dithane M45, dar ploaia l-a spalat imediat, am repetat tratamentul cu Alcupral 50 PU si Dithane M45, arata ca varuiti dar boala nu s-a oprit. De la cateva frunze boala s-a dus pe tot pomul si acum am observat ca si pe fructe. Pe langa pomi sunt zeci de frunze cazute.
Locuiesc in judetul Suceava, anul acesta a inceput cu foarte multe ploi, am incercat sa tratez pomii cat pot de des, se parea ca am reusit pana acum, dar ploile m-au biruit.
Ce trebuie sa fac ca sa imi salvez pomii, de recolta nici nu mai vorbesc, au compensat mult anul trecut, am cules peste 50 de kilograme de mere din fiecare pom, livada mea are un numar de 42 meri din diverse soiuri. Observ totusi ca soiul “Golden” este cel mai afectat. 

6 Vizualizari
1 Answers
Gigi Pom Echipa answered 3 luni ago

Pomii dumneavoastra au boala numita rapanul marului – “Venturia inaequalis”.
Rapanul (venturia inaequalis) este cea mai grava boala a marului.  
Se manifesta prin aparitia pe frunze si apoi pe fructe a unor pete brun-negricioase, de obicei sferice, care se extind rapid acoperind intregul pom (frunze si fructe) 
– unul dintre principalii factori favorizanti este umezeala excesiva
– frunzele pica la scurt timp dupa aparitia bolii (4-7 zile) iar dezvoltarea fructelor se opreste, acestea ramand mici si cu pete maro rotunde (2-4 mm)
– de obicei cand boala se extinde in toata livada productia este grav afectata si trebuiesc luate urgent masuri de tratament si recuperare a pomilor
 
 Tratamente preventive rapanul marului:
– produse de contact – Antracol, Bravo, Merpan
– produse sistemice Topsin, Score, Systane – puteti combina unul din produsele de contact cu unul sistemic.
 
– tratamente cu produse cuprice in luna noiembrie, dupa iesirea din vegetatie si din nou inaintea intrarii in vegetatie, in luna martie a anului urmator.
Tratamente curative – rapanul marului
– Maccani, Clarinet, Chorus sau Stroby – vor fi combinate cu Bravo sau Dithane M45 – produsele vor fi alternate pana la eradicarea infectiei –  pentru recuperare recomandam aplicarea unui ingrasamant foliar Cropmax sau Mix-Fyt. 
 Exemplu pentru tratamentul curativ:
– saptamana 1 – Maccani combinat cu Dithane M45 si Cropmax
– saptamana 2 – Clarinet combinat cu Bravo si Cropmax
– saptamana 4 – Maccani combinat cu Dithane M45

1 Vizualizari