pomicultor.ro vă salută !!!

Gandaci care mananca florile pomilor

IntrebariCategorie: Boli - daunatori pomi fructiferiGandaci care mananca florile pomilor
Gigi Pom Echipa asked 3 luni ago

De cateva zile am observat niste gandaci destul de mari, aproximativ cat un carabus de mai, aceeasi culoare (maron), dar cu mici puncte negre si mult par.
Cum pot combate rapid acesti daunatori deoarece mi-a mancat aproape toate florile de la pomii din livada.
Livada mea are in componenta 30 de ciresi, 20 de meri diferite soiuri si 12 piersici, toti in anul 4 de la plantare, se pare ca de piersici inca nu s-au atins, sau nu am observat eu, dar la meri nu cred sa mai am flori intregi, sunt aproape 10 gandaci in fiecare pom. O parte i-am mai luat cu mana si i-am omorat, dar vin din nou altii habar nu am de unde.
Pana acum am dat un tratament cu Novadim Progress la recomandarea unei doamne de la o fitofarmacie, cred ca am muncit degeaba, ei sunt tot acolo nestingheriti.

29 Vizualizari
1 Answers
Gigi Pom Echipa answered 3 luni ago

Daunatorul din livada dumneavoastra se numeste popular gandacul paros – “Epicometis hirta poda”.
Traieste in solul din livada iar in zilele insorite iese si se hraneste cu florile din pomii fructiferi.
Este un daunator de temut al tuturor livezilor din tara noastra, daca nu este combatut la timp el poate compromite grav productia de fructe.
Poate fi combatut aplicand tratamente cu insecticide piretroide cum ar fi Fastac 10 EC, Mavrick 2F sau Decis Mega EW, cu mentiunea ca ultimul dintre produse este foarte agresiv si omoara cam tot ce inseamna insecte din livada, inclusiv albinele.
Va recomand totusi folosirea unuia dintre primele doua, eventual in alternanta.
Tratamentul se va aplica ziua, in plina activitate a daunatorului pentru a putea intra in contact direct cu insecticidul, in acest caz va muri in doar cateva minute.
Va recomand sa repetati tratamentul pana la eradicarea invaziei, la nevoie, chiar la doua zile.
Pentru primavara anului urmator, respectiv inceputul lunii martie, pana la intrarea in vegetatie a pomilor, veti aplica un tratament cu  uleiuri minerale (Nuprid Oil, Confidor Oil) – se va face o imbaiere a pomilor de la sol pana la varf.

1 Vizualizari