Monilioza – monilinia laxa – monilinia fructigena

Simptomatologie – Monilinia fructigena si Monilinia laxa  – Putregaiul  brun – Monilioza

Monilinia este un patogen foarte raspandit, cu simptome comune tuturor speciilor afectate.

Afecteaza aproape toate speciile pomicole.

Monilinia afecteaza pomii din speciile migdal, piersic, mar, cais, cires, visin, nectarin, par, prun si gutui.

 Monilinia Laxa se manifesta prin ofilirea florilor si a lastarilor tineri (crengutelor tinere).

Monilinia fructigena se manifesta cu precadere pe fructe indiferent unde sunt, in pomi sau in depozit. Apar pete moi pe fructe, de culoare maro cu pustule de culoare alb galbuie, de obicei concentrice, care se raspandesc rapid, afectand considerabil productia.

Bobocii intrati in vegetatie pot fi deasemeni afectati de ofilire ca urmare a bolii. Frunzele in curs de desfacere se pot  de asemenea  ofili. Acest simptom poate arata similar daunelor provocate de îngheț.

Monilinia poate infecta  frunzele, cauzand ofilirea acestora și uneori, extinzându-se pe ramuri.

Vârfurile tulpinilor se pot ofili, apoi usca iremediabil. Pe scoarta apar leziuni brune în apropierea fiecarei parti afectate din pom.

Necroze mici se pot dezvolta pe tulpini care au fost afectate de monilinia și acest lucru se poate extinde pe intreaga tulpina  și sa usuce ramuri principale (sarpante).

De ce este o boala grava monilioza?

Este ușor de răspândit de la un pom la altul cu ajutorul vântului sau insectelor și intră în fructe prin răni și înțepături lăsate de păsări, viespii, molii, viermi, infecții locale, conditiile meteo și alte daune. Miceliul moniliniei este răspândit rapid și infecteaza fructe învecinate, de asemenea, se raspandeste  la baza tulpinii, unde formeza necroze. Monilioza iernează în fructele afectate si apoi mumificate și necrozele de pe ramuri si tulpini.

Ușurința de răspândire poate duce la o pierdere semnificativă a productiei de fructe, atât in pomi cat si în depozit.

Prevenirea infectiei cu monilinia laxa – monilinia fructigena

Unele soiuri sunt considerate a fi mai rezistente la monilinia, de exemplu marul din soiul  “Golden Delicios” este invulnerabil.

Taierea pomilor aplicand metoda “vas”, permițând fluxul de aer bun între ramuri și, prin urmare, păstrarea fructelor uscate.

O bună igienă generală cu produse cuprice poate reduceconsiderabil șansele de infecție.

Combaterea infectiei

Eliminati orice fruct bolnav din pomi sau cazut in jurul pomilor, fructele bolnave se vor distruge departe de livada. La fel va recomandam sa actionati si in cazul ramurilor bolnave.

Pe timpul iernii nu se vor lasa in pomi fructe bolnave, acestea vor produce spori si vor infecta pomii din jur imediat ce conditiile meteo vor fi favorizante – temperaturi peste 5 grade Celsius si umiditate crescuta.

Pulverizare cu un fungicid de calitate la inceperea infloritului, cand infloritul ajunge la apogeu si la scuturarea petalelor. Folositi cu incredere adjuvantii pentru tratamente, va vor ajuta mai ales in perioadele ploioase foarte frecvente primavara in tara noastra.

TRATAMENTE PENTRU PREVENIREA MONILIOZEI

 • tratamentele cuprice de toamna dupa iesirea din vegetatie si primavara pana la intrarea in vegetatie : Alcupral, Champ, Zeama bordeleza, etc – orice alt produs fitosanitar ce are in compozitie cupru sub diferite forme chimice
 • tratamente aplicate la intrarea in vegetatie (boboci), buton florali, flori deschise scuturarea petalelor, fructe mici … : produse de contact: Dithane M45, Bravo, Rovral

Aplicarea produselor de contact se va face in toate stadiile de vegetatie

 TRATAMENTE CURATIVE PENTRU MONILIOZA

 • se vor aplica produse combinate de contact cu sistemice pentru o actiune eradicativa rapida
 • produse fitosanitare de contact: Rovral, Bravo, Dithane, Alcupral, etc
 • produse sistemice (se vor aplica doar dupa aparitia frunzelor) Score, Folicur Solo, Signum, Systhane, Orius, Chorus

Exemple de cobinatii pentru combaterea moniliozei :

Rovral  + Score – puteti adauga un ingrasamant foliar de calitate – ex. Cropmax si un adjuvant pentru o mai buna acoperire a suprafetei tratate Break Thru S240 sau Spraygard — Dithane + Signum – Cropmax – Break Thru S240  — Bravo + Folicur Solo – Cropmax – Spraygard, etc.

Un comentariu la „Monilioza – monilinia laxa – monilinia fructigena

 • 6 septembrie 2019 la 17:16
  Permalink

  Zeama bordeleza este sfanta domnilor, dar aplicata foarte des, imediat dupa zilele ploioase, toata primavara si fructele si pomul vor fi de o frumusete rara. Eu zic sa nu exagerati cu chimicale straine care oricum sunt diluate romaneste, iar efectele sunt slabe.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *