Patarea frunzelor – Blumeriella jaapii

Blumeriella jaapii este o boala intalnita nu doar la cires ci si la prun, visin, etc.

Simptome:
– pe frunze apar pete ruginii, apoi se ingalbenesc (uneori se rasucesc) si cad
– boala ataca la inceput frunzele apoi stopeaza cresterea fructelor pe care le coace timpuriu nemaiavand proprietatile unui fruct normal, productia fiind ineficienta

Tratament:
– foarte eficient s-a dovedit a fi Topsin 70 PU sau Folpan 50 WP

1.671 Vizualizari

2 comentarii la „Patarea frunzelor – Blumeriella jaapii”

  1. Foarte bun este si Score 250 EC, dezavantajul este ca isi face efectul foarte greu. Dupa aproximativ 10 zile apar efecte vizibile. Efectele „blumeriella jaapii” se amelioreaza incet. Am avut in urma cu 3 ani un atac masiv in livada , visin si cires. Patarea funzelor a aparut brusc dupa o ploaie de vara de august. Infestarea a fost foarte rapida, in 2 zile , de la cativa pomi cu doar cateva frunze galbene s-a extins la toti visinii si mare parte din ciresi. Primul tratament a fost cu Topsin si Novadim, apoi am asteptat 4 zile, timp in care nu s-a schimbat nimic, defolierea a continuat nestingherita. Am mai aplicat un tratament cu Score 250EC si un insecticid de contact (nu imi amintesc, probabil Fastac), din nou am asteptat. Si abia dupa inca 6-7 zile, dupa un vant puternic, pomii s-au curatat de frunzele galbene si pareau ca s-au revenit.

    Răspunde
  2. Buna ziua!
    Eu am avut aceasta problema in urma cu o saptamana si am dat un tratament cu fungicid Topsin si insecticid Faster. Vad ca nu mai cad frunzele. Incet, incet pomii isi revin. Am avut la cais si visin. Practic livada mea arata ca toamna tarziu, multe frunze galbene pe jos inainte de vremea caderii normale. Am insemnat cateva crengute imediat dupa tratament ca sa vad daca mai evolueaza boala. Cred ca nu vor mai fi probleme. Ma gandesc totusi sa mai aplic inca un tratament peste cateva zile. Am auzit ca si cuprul ar fi bun. O zi faina tuturor!

    Răspunde

Lasă un comentariu