Taierea pomilor fructiferi

     Taierea pomilor este o activitate indispensabila care aduce beneficii de ambele parti – pomului  si pomicultorului.

     Pomii fructiferi  vor creste sanatosi si vigurosi cu ramuri puternice si fructe de calitate.

     Unelte necesare pentru intretinerea pomilor fructiferi:

   –       Forfeca special conceputa pentru taierea pomilor fructiferi

   –       Foarfeca telescopica pentru taierea pomilor fructiferi – in special zona de varf (optional)

   –       Scara dubla pentru lucrul la inaltime – scara se va sprijini independent de pom

   –       Fierastrau de mana

CAND PUTEM FACE TAIEREA POMILOR ?

Taierea pomilor fructiferi se poate executa in doua perioade ale anului:

–       Luna martie – TAIEREA IN USCAT

–       Luna august – TAIEREA IN VERDE

Perioada propice pentru „taierea in uscat” incepe cu 25 februarie si se incheie inaintea intrarii pomilor fructiferi in vegetatie.

Nerespectarea acestei perioade implica riscuri – inghetul – temperaturile excesiv de scazute.

–       Gerul cu temperaturi scazute considerabil, afecteaza rezistenta pomilor fructiferi la boli iar intrarea in vegetatie se va produce intarziat.

–       Cele mai sensibile specii la ger sunt caisul, piersicul, nectarinul si prunul.

Perioada propice pentru „taierea in verde” este incepand cu 25-30 iulie.

–       Aceste taieri vor avea ca scop asigurarea cantitatii necesare de lumina pentru dezvoltarea pomilor fructiferi, eliminand mladitele (lastarii) crescute in anul curent, care incomodeaza dezvoltarea ramurilor  fructifere, ori le umbresc.

 

FORMAREA COROANEI POMILOR FRUCTIFERI

Structura pomilor fructiferi (pentru taierea pomilor fructiferi)

• Sarpante

• Ramuri laterale

• Ramuri fructifere

1 – Sarpantele sunt ramuri principale care formeaza scheletul pomului fructifer.

2 – Ramurile laterale sunt ramificatii ale sarpantelor.

3 – Ramurile fructifere sunt ramificatii ale ramurilor laterale pe care se dezvolta fructele

Formarea coroanei la pomii fructiferi

In primii ani de viata (1-2) se vor alege sarpantele dintre ramurile mai puternice, aproximativ 4-5 la un pom care are spatiu minim 12 mp.

Sarpantelor li se va asigura o inclinatie de 60 – 70 grade, care poate fi executata progresiv – in primul an se vor inclina 45 grade si in anul urmator la 60-70 grade. Mentionez ca aceasta inclinatie poate fi chiar naturala la unii pomi si nu este nevoie de interventia pomicultorului.

Pentru orientarea sarpantelor la inclinatia dorita pot fi folosite mai multe metode – depinde de inspiratia pomicultorului – am sa va sugerez totusi cateva clasice:

  •  Ancorarea sarpantelor de tarusi prinsi bine in pamant
  • Ancorarea sarpantelor folosind un distantier – o tija dintr-un material usor, eventual lemn
  • Agatarea unei greutati, undeva la mijlocul sarpantei astfel incat sa obtinem inclinatia dorita (saculeti cu nisip, pietricele, etc)

Pentru aceasta activitate se va folosi sfoara din material textil sau plastic (rafie).

Atentie! La fixarea ramurilor cu aceste sfori se vor folosi noduri lejere (0,4 – 0,5 cm spatiu liber) pentru a evita suturarea si implicit slabirea ramurii la miscari mecanice provocate de vant, etc.

Taierea pomilor fructiferi – propriu-zis

  • In Romania se practica  3 tipuri de coroane la pomii fructiferi si anume VAS, FUS si ETAJAT (combinata, etc) – vezi foto

Taierea VAS

Taierea FUS

 

Taierea ETAJATA (COMBINATA)

De mentionat este faptul ca pomii taiati dupa metoda combinata vor intra mai tarziu pe rod.

Taierea pomilor fructiferi are doua scopuri: de curatare (rarire) sau de formare a coroanei

  • Taierea de curatare se refera la pomii fructiferi deja formati si care urmareste eliminarea lastarilor lacomi sau cei crescuti incomod
  • Taierea pomilor fructiferi pentru formarea coroanei are ca scop inmultirea ramurilor – aceasta se va face indepartand varfurile ramurilor tinere, fortand astfel dezvoltarea lor pe laterala nu pe lungime.

      • Se vor elimina lastarii lacomi – lastari cu o crestere rapida, de obicei verticala, direct din sarpante sau axul central al pomilor, care consuma din resursele acestora, incomodand totodata dezvoltarea celorlalte care prezinta interes – preferabil este inlaturarea acestora odata cu taierea in verde.
      • Se vor elimina mladitele (lastarii) crescute vertical, orientate spre sol sau spre trunchiul pomului si cele care cresc imediat sub ramurile principale ale pomului (lastari concurenti)

  • Taierea capetelor ramurilor se va face numarand 3-4 muguri de la varful ramurii (sau in functie de necesitati) se va taia imediat langa mugure. – vezi foto.  Inaltimea pomilor fructiferi este stabilita de pomicultor care are in vedere portaltoiul folosit (vigoare mica, mijlocie, sau mare – respectiv 1,5-2 m, 2,5-3 m sau 4-5 m)Atentie! Nu vor fi taiate toate mladitele de pe ramurile principale.
6.955 Vizualizari

Lasă un comentariu