Afidele – Paduchii pomilor fructiferi – Combatere

Afidele sunt insecte mici de aproximativ 1 mm, de culori diferite, verzi, maro, negre, etc. Afidele au corpul in forma de para cu antene lungi. Se gasesc pe aproape orice specie pomicola si in orice zona a tarii. Se inmultesc rapid, deci trebuiesc combatute imediat ce sunt observate simptomele atacului. In urma atacului afidelor frunzele se rasucesc, se pliaza si la scurt timp se ingalbenesc si cad.

                Afidele se inmultesc rapid, dau nastere la 5-6 generatii pe an. Partea buna este ca se misca destul de incet. Controlul atacului este de obicei eficient, chiar si cu intarziere de 20 – 30 zile.

                Adulții sunt, de obicei, fără aripi, dar majoritatea speciilor pot dezvolta o formă înaripată atunci când populațiile se aglomerează. Atunci când calitatea hranei scade, afidele migreaza  în alti pomi. Afidele se pot reproduce și pot începe o nouă colonie. Afidele se hrănesc în mod obișnuit în grupuri mari, deși le puteți vedea câteodată singure sau în număr mic.

                Afidele se hrănesc cu seva pomilor, atacă frunze, tulpini, muguri, flori, fructe, în funcție de specie. Depistarea atacului afidelor este simplu – căutați frunze deformate, rasucite, verzi sau galbene. Asigurați-vă că verificați partea inferioară a frunzelor, afidele prefera să se ascundă acolo.

                Dacă frunzele sau tulpinile sunt acoperite cu o substanță lipicioasă, acesta este un semn că afidele au atacat deja pomul in cauza. Lichidul zaharat produs de insecte ca fecale, poate atrage alte insecte, cum ar fi albinele, furnicile, etc,  care adună substanța pentru hrana.

Florile sau fructele pot deveni deformate datorită afidelor.

                De mentionat este ca sub acest strat de lichid zaharat care va forma o crusta pe tulpina si ramurile pomilor, se pot dezvolta  ciuperci periculoase care imbolnavesc pomii – rapan, monilioza, foc bacterian, etc.

Afidele pot transmite viruși anumitor plante și, de asemenea, pot atrage și alte insecte care le pradă, cum ar fi gărgărițele.

CUM SĂ COMBATEM ATACUL  AFIDELOR

Afidele pot fi combatute relativ simplu comparativ cu alti daunatori.

Pentru livezile mici, unde exista timp liber din partea pomicultorului si dorinta de a avea fructe lipsite substante chimice,  se pot aplica urmatoarele tehnici de reducere a populatiei de afide:

– inlaturarea prin taiere a lastarilor afectati (daca sunt putini la numar – 3 – 4) si distrugerea lor prin ardere, etc.

– zdrobirea afidelor cu degetele este o metoda eficientadar de scurta durata, urmand ca in cateva zile sa eclozeze ouale depuse deja

– pulverizarea cu putere a unui jet de apa folosind furtunul de irigare sau un atomizor

                – aceasta mewtoda este folosita in plantatiile bio – se adauga in apa o cantitate mica de sapun bio sau alcool

                Afidele sunt insecte sensibile si pot fi reduse considerabil ca numar si de o furtuna cu vant puternic si ploaie torentiala.

Tehnicile fizice, cum ar fi sfărâmarea afidelor și utilizarea unui spray de apă de înaltă presiune de la un furtun de grădină, sunt opțiuni bune pentru gestionarea afinelor pe plante mai mici. Pulverizatorul de apă acționează mult ca o ploaie torențială, bătând afidele de pe plante.

De asemenea afidele au multi pradatori care le reduc relativ numarul, de exemplu, buburuza (gargarita), viespea salbatica, etc.

                Pentru livezile mari, combaterea afidelor se face folosind produse fitosanitare cu efect imediat sau dupa 1-2 zile de la aplicarea tratamentului.

                Produse  fitosanitare recomandate:

                – sistemice:  Calypso 480 SC, Actara 25 WG, Mospilan 20 SG, Coragen, Teppeki, etc

                – de contact: Decis Mega 50 EW, Faster 10 EC, Fastac 10 EC, Mavrik 2F, Vantex, Karate Zeon, etc

                Aplicarea insecticidelor se va face folosind pulverizatoare manuale (pompa tip rucsac) sau cu motor (tractoare, atomizoare).

                Tratamentul se va aplica in zile fara vant si cu  temperaturi nu mai mari de 25 grade Celsius, de preferat diminieata cand absorbtia la nivelul frunzelor este mai eficienta.

                Respectați instrucțiunile de pe etichetă atunci când diluați, aplicați și pulverizați insecticide, deoarece concentrațiile, ratele de aplicare și intervalele de pre-recoltare variază între produsele fitosanitare.

25.271 Vizualizari

Un comentariu la „Afidele – Paduchii pomilor fructiferi – Combatere”

Lasă un comentariu