Basicarea frunzelor de piersic/nectarin – taphrina deformans

Basicarea frunzelor – Rasucirea frunzelor – Taphrina deformans

Basicare frunzelor este o boală cauzată de ciuperca Taphrina deformans.  Este una dintre cele mai frecvente boli de primavara, la fel ca monilioza, afectand sever pomii fructiferi din speciile piersic, nectarin, mai rar migdal si chiar cais. Boala poate reduce semnificativ producția de fructe dar si vitalitatea pomilor.

 IDENTIFICAREA ȘI DAUNE

Basicarea frunzelor se manifesta  primăvara avand ca simptome aparitia unor zone roșiatice pe frunzele în curs de dezvoltare. Aceste zone devin ingrosate si incretite, deformand sever frunzele care se vor ondula.

Zonele afectate la inceput se îngroașa avand culoarea alb-gălbui și apoi gri cu suprafata catifelata. Mai târziu frunzele afectate vor avea culoarea galben, rosu sau maro și pot rămâne pe pom sau pot cădea pe sol; acestea sunt înlocuite cu un al doilea set de frunze care se dezvoltă de obicei, normal, cu excepția cazului în care conditiile meteo favorizeaza dezvoltarea in continuare a ciupercii “taphrina deformans” – vreme umedă si temperaturi scazute (sub 20 grade pe timpul zilei).

Pierderea frunzelor și producerea unui al doilea set afecteaza considerabil productia de fructe, de asemenea defolierea de primavara poate expune lastarii tineri la arsuri solare.

Taphrina deformans se extinde usor de la frunze pe lastarii tineri si apoi pe , muguri, flori sau fructe. Pe lastari vor aparea necroze cu vindecare foarte dificila sau care vor duce la uscare, mugurii afectati se vor usca, florile vor deveni sterile si se vor usca iar fructele vor avea coaja tare ca o crusta si se vor crapa favorizand infectarea cu alti patogeni sau atacul insectelor.

CUM ACTIONEAZA TAPHRINA DEFORMANS?

Simptomele de pe frunze apar la aproximativ 2 saptamani de la iesirea din muguri. Taphrina deformans se dezvolta intre celulele frunzelor si le stimuleaza sa isi mareasca volumul peste normal cauzand astfel  umflarea si denaturarea lor. In frunzele bolnave se acumuleaza apoi pigmenti de culoare rosie colorand astfel frunzele in rosu. 

Taphrina deformans supravietuieste temperaturilor ridicate de pe timpul verii, apoi toamna, in perioadele umede se inmulteste si  se raspandeste pe toata suprafata pomului (inclusiv bobocii).

In primavara isi reia ciclul vietii si, daca pomii raman netratati pe timpul iernii, va ataca toate organele aeriene ale pomilor, urmand uscarea partiala sau integrala.

Ciuperca taphrina deformans iernează ca spori (conidiospori) sub scoarța pomilor, în jurul mugurilor și în alte zone protejate. La începutul vegetatiei, in primăvara, umiditatea si temperaturile scazute favorizeaza dezvoltarea sporilor care infecteaza frunzele imediat cum ies din boboci. Mai târziu, ciuperca produce un mare număr de noi spori care vor infecta imediat si pomii vecini.

Perioadele de vreme rece si  umedă, atunci când frunzele sunt la prima deschidere, favorizează aparitia bolii. Temperatura optimă pentru dezvoltarea ciupercii “taphrina deformans”  este de aproximativ 20 grade, valoarea minimă este de 9 grade, iar cea maximă este de 26 până la 30 grade – umiditate relativă de 95%.

Umezeala provenita de la ploaie, rouă  sau de la irigare pentru mai mult de 12 ore, la temperaturi sub 16  grade Celsius  favorizeaza aparitia infecției.

 infecția atinge nivelul maxim atunci când pomii sunt uzi timp de 2 sau mai multe zile. Cu toate ca frunzele pot fi infectate, simptomele pot să apară doar cand temperaturile rămân peste 20 grade Celsius. Vreme rece prelungește perioada de dezvoltare a bolii prin favorizarea dezvoltarii patogenilor și încetinirea creșterii frunzelor. Dezvoltarea normala a frunzelor de piersic/nectarin are loc atunci când   vremea este uscata și  calda cu temperaturi cuprinse intre26 grade până la 30 grade Celsius.

PREVENIREA INFECTIEI CU “TAPHRINA DEFORMANS”

Pentru a preveni  infectia cu “taphrina deformans” recomandam tratarea arborilor cu un fungicid (cupru metalic) în fiecare an, dupa ce frunzele au căzut. În general, un singur tratament, atunci când pomii sunt în stare latentă este eficient, cu toate că în zonele cu precipitații ridicate sau în timpul unei ierni deosebit de umede, ar putea fi recomandabil să se aplice un al doilea tratament, de preferință inainte de umflarea bobocilor.

Dupa terminarea culesului, vor fi eliminate din livada toate fructele bolnave cazute pe sol ori ramase in pomi pentru ca pe timpul iernii patogenul taphrina deformans va forma conidii si imediat ce vor permite conditiile meteo din primavara acestea vor fi raspandite cu ajutorul vantului si infecta pomii din jur.

Se va pastra permanent solul curat (negru) in jurul pomilor. Pentru a evita pierderile de apa in lunile secetoase se va afana periodic solul.

TRATAMENTE PREVEnTIVE LA IESIREA DIN VEGETATIE

Exemple de produse care pot fi folosite pentru combaterea ciupercii “taphrina deformans” dupa iesirea din vegetatie a pomilor fructiferi – in acest caz piersi si nectarin: Alcupral 50 PU, Zeama bordeleza, Champ 77WG, Triumf, Funguran OH 50 WP, Curzate Mnox , etc.

TRATAMENTE CURATIVE PENTRU CIUPERCA “TAPHRINA DEFORMANS”

  • produse fitosanitare de contact: Dithane M45 
  • produse fitosanitare sistemice: Score 250EC, Topsin, etc

Pentru recuperarea pomilor afectati, recomandam adaugarea de ingrasaminte foliare / biostimulatori (Cropmax, Atonik, etc)

1.084 Vizualizari

2 comentarii la „Basicarea frunzelor de piersic/nectarin – taphrina deformans”

Lasă un comentariu