Combaterea omizilor – Omida paroasa a dudului – Hyphantria cunea

Omida paroasa este un daunator, de culoare verde-maro, polifag, care se hraneste cu o gama foarte variata de frunze. In pomicultura, omida paroasa poate provoaca pagube considerabile, ceea ce o face deosebit de periculoasa si deloc de neglijat.

       Controlul generatiilor acestui daunator trebuie sa fie foarte riguros – combaterea va fi facuta eficient si imediat ce a fost observata aparitia unui atac in livada.

       Cuiburile de omizi arata ca sacii de matase atârnati pe ramuri. Putem sa îndepartam fiecare cuib, taind sirul de matase de la vârf, apoi sa aruncam întregul cuib în apa cu sapun sau sa sa-l distrugem prin ardere. Omizile se hranesc în timpul zilei când soarele straluceste. Deci, inlaturam cuiburile seara, dimineata sau in zilele cu cer noros, dupa ce omizile se întorc la ele.

       Omizile ataca pomii fructiferi in doua perioade din timpul anului, de obicei luna iunie si apoi a doua generatie, in luna august. Bineinteles conditiile meteo pot influenta considerabil dezvoltarea lor si pot facilita chiar aparitia celei de-a treia generatie la sfarsitul lunii septembrie.

       In luna aprilie a fiecarui an fluturii isi fac aparitia si vor depune ouale pe partea dorsala a frunzelor. Ouale vor ecloza la sfarsitul lunii mai, se vor dezvolta foarte rapid si vor invada intreg pomul daca nu sunt combatute  la timp.

      Generatia de omizi ajunsa la maturitate in luna august este deosebit de periculoasa pentru vitalitatea pomilor fructiferi. Ele defoliaza pomii fructiferi in intregime daca nu sunt combatute la timp; pomii fructiferi afectati nu se vor mai putea pregati pentru iarna si vor ingheta partial sau chiar total.

      Trebuie mentionat faptul ca omizile eclozate intr-un pom fructifer nu se vor deplasa catre altul pana cand nu vor termina intreaga hrana existenta. Vor defolia intreg pomul, vor ajunge la maturitate, fluturii vor depune oua in mai multi pomi si astfel, necombatute vom avea in livada 2-3 generatii de asemenea daunatori.

      Omizile prefera in general pomii cu mare expunere la soare, cu coroanele ingrijite (de exemplu vas)  astfel ca pomii mai putin expusi la soare au sanse mai mari de supravietuire.    

Recuperarea pomilor fructiferi dupa atacul omizilor

                Pomii fructiferi care au suferit un atac al omizilor si au fost defoliati partial sau chiar total au nevoie de ingrijire speciala.

                Pomii fructiferi afectati de omizi vor trebui irigati la interval de 2-3 zile cu 10-15 litri de apa.

                 Se vor aplica insecticide de contact pentru protectia pomilor impotriva revenirii omizilor sau atacul altor daunatori. Aplicarea de ingrasaminte se va face cu precautie pentru a nu forta pomii sa creasca rapid, astfel pot intra in dezechilibru.

                Deoarece pomii afectați sunt adesea vizați de daunatori si boli, inspectați-va periodic copacii, astfel încât sa puteți identifica problemele si sa le tratați înainte de a cauza pagube suplimentare.

     Tratament combatere omizi 

   – Insecticide de contact – „Decis Mega 50EW„, „Fastac 10 EC„, „Faster„, etc. foarte eficiente, iar rezultatul este imediat, se repeta dupa 7 – 10 zile si  la nevoie la  21 de zile.

  – Ingrasaminte foliare pentru recuperarea pomilor fructiferi dupa atacul omizilor – „Cropmax„, „Auxym„, etc.

De asemenea, se vor aplica tratamente cu produse cuprice la intervale de 10-14 zile – „Alcupral„, „Funguran„, „Champ 77WG„, etc.

4.053 Vizualizari

2 comentarii la „Combaterea omizilor – Omida paroasa a dudului – Hyphantria cunea”

  1. Si eu am dat foc in urma cu 2 ani, evident ca pomul nu si-a mai revenit pe acele sarpante, s-a uscat si inca mai astept sa creasca. Mare greseala!

    Răspunde

Lasă un comentariu