Fainarea la mar – Podosphaera leucotricha

Făinarea – podosphaera leucotricha – poate fi recunoscuta cu ușurință  in pomii infectati. Se prezinta ca un praf alb sau gri, culori date de miceliul pulverulent și creșterea sporilor. Acesta se formează pe ambele fețe ale frunzelor, uneori pe flori și fructe și pe lăstari.

Fainarea poate afecta grav pomii fructiferi. Podosphaera leucotricha ataca partile in crestere ale pomului incepand cu bobocii, florile si noii lastari.Afecteaza cresterea anuala si formarea mugurilor de rod pentru anul urmator. Toate partile afectate se distorsioneaza si vor fi acoperite cu o pudra alba. Pe fructe apar cicatrici (cruste dure) care vor afecta calitatea productiei.

Fainarea formeaza straturi subțiri de miceliu pe suprafața părții de afectate. Sporii ciupercii podosphaera leucotricha sunt mijloacele primare de dispersare. Acestia alcătuiesc cea mai mare parte a creșterii sub formă de pulbere și sunt produse în lanțuri, care pot fi observate cu o lupa. În contrast, sporii de mucegai pufos cresc pe tulpini ramificate, care arata ca niste copaci mici.

De asemenea, coloniile ciupercii podosphaera leucotricha sunt de culoare alba și apar mai ales pe suprafața inferioară a frunzei.

Sporii de mucegai pulverulent ai ciupercii podosphaera leucotricha sunt transportati de vânt astfel infectand si ceilalti pomi din apropiere.

Spre desosebire de rapanul marului – “venturia inaequalis”, fainarea – “podosphaera leucotricha” nu are nevoie de umiditate pentru a se raspandi, infectarea rapida are loc in perioadele secetoase ale anului.

Sporii ciupercii podosphaera leucotricha sunt sensibili la căldură și/sau lumină solară directă si mor in conditii de umiditate prelungita cand germinarea este inhibata.

Umbra și temperaturile moderate (15° – 25° C) favorizează dezvoltarea si raspandirea ciupercii podosphaera leucotricha. Zonele însorite cât mai mult posibil si care asigura o buna circulatie a aerului reduc considerabil raspandirea infectiei cu fainare a pomilor fructiferi sau a vitei de vie.

Se va evita aplicarea în exces de îngrășământ. O bună alternativă este utilizarea unui îngrășământ cu eliberare lentă.

PREVENIRE SI COMBATERE FAINARE LA MAR

Cea mai bună metodă de control a infectarii cu fainare este prevenirea. Evitând soiurile cele mai sensibile și bunele practici culturale vor controla în mod adecvat fainarea în multe situații. Cu toate acestea, în cazul în care condițiile sunt optime pentru aparitie si infectare, pomii fructiferi pot necesita protecție cu tratamente anti fungice. Aplicațiile fungicidelor sunt de cele mai multe ori binevenite, mai ales la soiurile de mar cu sensibilitate la fainare (Jonathan, Jonagold, Golden Delicios, etc).

Atunci cand este posibila inlocuirea pomilor fructiferi din specia mar sau plantarea de noi livezi (posibil bio) recomandam achizitionarea si plantarea soiurilor de mar cu rezistenta crescuta la fainare.

Soiuri de mar cu rezistenta crescuta la fainare: Generos, Romus3, Ciprian, Pionier, Florina, Prima, Liberty, Voinea (Frumos de Voinesti – Prima), etc.

Produsele de sulf au fost utilizate pentru a gestiona făinare de secole, dar sunt eficiente doar atunci când sunt aplicate înainte de apariția simptomelor bolii. Cele mai bune produse de sulf pentru a preveni aparitia ciupercii podosphaera leucotricha sunt sulfurile umectabile.

Tratament preventiv: produse ce au in compozitie derivate de sulf – Kumulus DF, Sulphur 80WG, sulf muiabil.

Tratament curativ: unul din fungicidele Systhane 12E (producator: Dow AgroSciences), Flint Plus 64 WG (producator Bayer), Clarinet (producator Bayer), Folicur Solo, Topsin, etc.

171 Vizualizari

Un comentariu la „Fainarea la mar – Podosphaera leucotricha”

Lasă un comentariu