Monilioza fructelor – putregaiul brun – monilinia fructigena

Monilioza (putregaiul brun) este o boală importantă a fructelor din ambele specii pomicole – samburoase (cirese, visine, caise, piersici, etc) si semintoase (mere, pere, gutui, etc) – provoacă pierderi semnificative în depozite și în livezi. Toate soiurile prezinta sensibilitate mai mult sau mai putin.

Simptomele asupra fructelor afectate se prezinta ca o putrezire circulara maro deschis sau inchis(brun), asociata de obicei cu o rana. Putregaiul devine rapid acoperit cu pustule de culoare deschisa, de obicei în inele concentrice.

Ciclul de viață și epidemiologia implică supraponderarea ciupercilor,  avand ca efect  fructe mumificate in locurile de depozitare sau in livada atat in pomi cat si pe sol unde acestea sporulează la începutul verii (lunile mai – iunie), după fiecare ploaie. Practic, sensibilitatea fructelor la putregaiul brun apare cu 2-3 saptamani inainte de recoltare.

În livadă, ciuperca monilinia fructigena infectează fructele prin răni, iar cand presiunea infectiei este mare, se poate răspândi  la fructele sănătoase si prin contact. Rănile sunt cele mai eficiente porti de contaminare atunci când exista pe fructe ca urmare a unor ploi cu gheata sau intepaturi ale insectelor; rana crește odată cu maturarea fructului.

Infectia incepe ca o pată maro mică pe rană sau in locul contactului cu un fruct infectat. Ciuperca monilinia fructigena invadează rapid întregul fruct, formând un mijloc de culoare maro închis, aproape negru, de obicei, în formă rotunda, putrezirea fiind profunda.

Combaterea putregaiului brun – monilinia fructigena

Controlul efectiv depinde de o abordare integrată, utilizând evaluarea riscurilor, măsurile de control mecanice(manuale) și chimice.

În timpul iernii se elimină fructele mumificate de pe sol sau din pomi pentru a reduce considerabil sursa de infectie.

În sezonul de creștere asigurați un control bun al dăunătorilor pentru a minimiza punctele de intrare ale moniliniei fructigena (putregaiul brun).

În lunile iunie, iulie sau august (in functie de specii si soiuri – la intrarea in pârgă), estimați procentul de fructe cu putregai brun pe aproximativ 20 de pomi din livadă.

Livezile cu <1% putregai brun pe pom prezintă risc scăzut.

În cazul în care incidența putregaiului brun in livezi depășește 1% pe pom, planificați fructele pentru depozitarea pe termen mediu și scurt.

La recoltare, alegeți selectiv fructele astfel încât numai fructele sanatoase să fie stocate.  Acest lucru va reduce riscul introducerii fructelor infectate fără simptome în ambalaje.

Combaterea ciupercii monilinia fructigena – putregaiul brun

Tratamente preventive

– produse fitosanitare de contact: Dithane M45, Rovral, Alcupral, Champ, etc

Tratamente pentru combatere (curative)

– produse fitosanitare de contact: Dithane M45, Rovral, Alcupral, Champ, etc

– produse fitosanitare sistemice: Folicur Solo, Topsin 70 WDG (sau 500 SC), Signum, etc

Se vor combina unul din produsele sistemice cu unul din cele de contact.

RECOMANDARE: Ultimul tratament cu produse sistemice va fi aplicat cel mai tarziu inainte cu 2 saptamani de recoltare. In livezile bine intretinute, cu riscuri minime de infectie, ultimul tratament cu produse sistemice inainte de recoltare trebuie aplicat cu 30 zile inainte.

Respectati cu strictete termenul de pauza pana la recoltare dupa aplicarea produselor fitosanitare, conform etichetei producatorului.

Echipa “pomicultor.ro” va recomanda : RESPECT PENTRU CONSUMATOR!!!

Controlul moniliniei fructigena în livezile ecologice (BIO), nu este posibil la acest moment. Nu există fungicide aprobate pentru utilizarea în sisteme organice care sunt eficiente împotriva putregaiului brun. Metodele de control chimic sunt singura opțiune în prezent.

333 Vizualizari

Un comentariu la „Monilioza fructelor – putregaiul brun – monilinia fructigena”

Lasă un comentariu