Revitalizarea pomilor fructiferi dupa inghetul tarziu de primavara

   Adesea, primul impuls al pomicultorului este să înceapă tăierea și înlăturarea ramurilor afectate de inghet. Din pacate, chiar si dupa un inghet usor, aceasta activitate nu este cel mai bun mod de actiune.

         Orice pom care este inca in viata va incerca sa-si recupereze singur daunele produse de inghet. Pragul de dauna absoluta (moarte) va fi diferit individual si bineinteles pentru fiecare specie pomicola in parte. Asigurati-va ca multi pomi care arata complet uscati, nu vor incepe sa se refaca atunci cand vremea se incalzeste. Metoda de recuperare și aspectul rezultat nu se va potrivi întotdeauna cu ideea noastră cum ar trebui să arate sau să se comporte pomul in livada. Multi pomi pot fi afectati partial, urmand ca uscarea sa intervina doar pe anumite parti lemnoase. Vor incepe sa creasca noi ramuri si eventual flori din “mugurii dorminzi”. Acesti muguri sunt rezerve produse de toti pomii fructiferi in luna august a fiecarui an. Acesta este un proces natural de recuperare a pomilor.

EVALUARE SI RECUPERARE

                Cu toate acestea, aspectul temporar al livezii poate să nu fie acceptabil pentru unii pomicultori. Aceasta înseamnă că fiecare livada va trebui să fie evaluata. Va recomandam sa lasati pomii să se recupereze singuri si sa interveniti cu taieri de curatare dupa aproximativ 30 zile de la fenomenul meteo (inghetul tarziu de primavara).

                Gradul de afectare nu va fi evident pana cand pomii se vor revitaliza si vor incepe sa se dezvolte din nou. Deși estimările inițiale ale daunelor pot fi făcute prin observarea florilor, frunzelor, a rigidității țesuturilor sau a flexibilității tulpinilor, multi pomi sunt încă în proces de a evalua daunele provocate de îngheț.

                În unele cazuri, sistemele rădăcinilor sau leziunile circulatorii nu sunt încă evidente. Unii pomi afectati nu pot prezenta semne exterioare până când căldura sau alti factori de stres nu fac ca ei să se usuce.

               Asa cum spuneam, taierea trebuie intarziata in toate cazurile in care vătămarea prin îngheț este evidentă (inclusiv decolorarea). Când se va relua creșterea de primăvară, veți vedea cu ușurință ce ramuri nu se recuperează pe deplin. Până la sfarsitul lunii aprilie, multi pomi, cum ar fi caisul si prunul, vor arăta în general o recuperare bună. Specii precum ciresul si visinul,  probabil că nu vor prezenta semne de creștere până în luna mai. Este posibil ca deciziile de tăiere să fie gresite până în luna mai, dacă nu a fost deja luată decizia de a înlocui acesti pomi cu alte specii.

             Dezechilibrul datorat inghetului  scade imunitatea pomilor fructiferi, bolile de primavara, respectiv monilioza poate propaga infectia foarte usor si chiar daca au supravietuit inghetului exista sanse mari sa se usuce in urma unui atac al moniliniei laxa.

Ce tratamente trebuiesc aplicate pentru o revitalizare eficienta a pomilor fructiferi dupa inghetul tarziu de primavara ?

                Asa cum spuneam, in urma inghetului tarziu, pomii fructiferi sunt deja afectati, deci nu putem interveni violent in recuperarea lor prin taieri masive si aplicarea de tratamente cu produse fitosanitare agresive – trebuiesc evitate absolut produsele fungicide sistemice timp de 14 – 21 de zile.

Lucrarile de intretinere a solului pot fi intensificate in acesta perioada pentru o buna aerisire. Optional, se pot incorpora in sol ingrasaminte complexe.

              In cazul livezilor dotate cu sisteme de irigare, cantitatile de apa folosite vor fi normale si doar daca sunt strict necesare (seceta).

SCHEMA DE TRATAMENT LA POMII FRUCTIFERI DUPA INGHETUL DE PRIMAVARA

                Va recomandam o schema simpla de tratament pentru recuperarea pomilor fructiferi dupa inghet pentru zile si apoi perioade de timp:

 zilele – 1 si 2 – nici o activitate cu produse fitosanitare – doar evaluare

– ziua – 3 – tratament cu produse fitosanitare – ingrasaminte foliare bio – ex.: Cropmax

 ziua – 7 – tratament cu Auxym si Dithane M45

 ziua –  14 – tratament cu Atonik si Bravo 500

– ziua – 21 – tratament cu Rovral si Crompax

– dupa curatarea pomilor de ramurile uscate se vor aplica obligatoriu produse pe baza de cupru metalic (Alcupral 50 PU, Champ 77 WG, Funguran OH 50 WP, etc)

Atentie! Nu vor fi depasite concentratiile mentionate pe ambalajele produselor fitosanitare.

              Schema de tratament poate fi particularizata in functie de simptomele pomilor si conditiile meteo (ploi in cantitati semnificative); evident se vor folosi si insecticide (doar de contact) daca va fi cazul.

 

           Conservatorismul este solicitat în toate activitățile de pomicultura. In cazul inghetului tarziu de primavara, trebuiesc luate masuri de precautie majore. Pomii fructiferi sunt dezechilibrati, ei incearca sa revina la normalitate. Actiunile noastre, care aparent vin sa ii ajute pot provoca daune si mai mari. Nu uitati ca imunitatea pomilor fructiferi in aceste conditii este vitala.

642 Vizualizari

4 comentarii la „Revitalizarea pomilor fructiferi dupa inghetul tarziu de primavara”

 1. M-am pregatit deja cu crengi si rumegus, dar la codul galben de vant, nu cred ca mai pot face ceva. Mai bine las totul in voia Domnului.

  Răspunde
 2. Asteptam incghetul din urmatoarele 2 nopti, apoi luam masurile necesare. Speram sa nu fie cum sunt prognozate la -4 chiar -5 grade. Daca se va intampla asa , iar nu mancam caise extratimpurii.

  Răspunde
 3. Am dat in urma cu doi ani cu adjuvant cand pomii erau in floare. La piersic am avut pierderi minore la o temperatura de -4 grade. Pierderi au fost de max 10%

  Răspunde
 4. Foarte bun articolul. Am aplicat intocmai recomandarile si pomii fructiferi arata super bine, din pacate caisele nu au trecut testul de rezistenta la -10 grade.

  Răspunde

Lasă un comentariu