Tratamente de iarna

Suntem cu toții familiarizați cu conceptul de curățare de primăvară a pomilor. Dar asta se refera doar la taiarea ramurilor crescute incomod sau formarea coroanei pomilor fructiferi …  evident ca nu este suficient.

Pomii fructiferi au nevoie si de tratamente chimice. Aceste tratamente chimi  special concepute pentru a reduce rezerva de oua a daunatorilor depusa pe scoarta pomilor – acarieni, paduchi, afide, etc. Deasemenea si de agenti patogeni cum sunt bacterile sau virusii care provoaca boli grave imediat ce pomii intra in perioada de vegetatie.

Toamna tarziu si primavara devreme sunt cele mai bune perioade pentru tratarea pomilor fructiferi, 15 noiembrie  – 15 martie.

Fructele ramase in pomi si cele cazute in jurul pomilor trebuiesc adunate si arse, acestea adapostesc bacterii, virusi, larve si oua in stare latenta care in primavara isi incep un nou ciclu de viata afectand sanatatea pomilor.

Tratamentul pomilor in perioada de repaus are rolul de a combate daunatorii intr-un moment vulnerabil si inactiv al ciclului lor de viata.

Ingrijirea preventivă timpurie este mult mai eficienta decat sa se aștepte până când vremea se încălzește și dăunătorii devin activi în primăvara și vara.

   „REGULA CELOR 3”Recomandare echipa www.pomicultor.ro

   Tratamente recomandate in perioada de repaus la pomii fructiferi:

TRATAMENTUL 1

  • La sfarsitul toamnei – inceputul iernii se va aplica tratamentul cu produse pe baza de cupru.

– zeama bordeleza, sulfat de cupru (piatra vanata), hidroxid de cupru, etc, gasite sub diferite denumiri comerciale in magazinele fitosanitare;

– perioada recomandata – sfarsitul lunii noiembrie – inceputul lunii decembrie

In functie de conditiile meteo se va incepe taierea pomilor. Se vor sigila ranile provocate de taierea pentru formarea coroanelor sau cele uscate – incepand cu diametrul de minim 3-4 cm. Mai multe despre taierea pomilor – aici –

Sigilarea se va face cu pasta de altoit pentru a preveni infectarea ori patrunderea daunatorilor.

TRATAMENTUL 2

  • La finalizarea taierilor si inlaturarea tuturor resturilor lemnoase din livada, se va repeta aplicarea tratamentului cu produse pe baza de cupru.

TRATAMENTUL 3

  • In functie de evolutia conditiilor meteo, la inceputul inmuguririi se va aplica tratamentul cu ulei hoticol. Acest tratament are ca efect reducerea semnificativa a populatiei, aflate in hibernare, de acarieni, paduchi, afide, etc. Uleiul horticol ar trebui aplicat obligatoriu la inceputul fiecarui an la intrarea in vegetatie a pomilor fructiferi.

Tratamentele de iarna recomandate se aplica atunci cand pomii au iesit din vegetatie. Perioada recomandata – noiembrie pana in martie, după ce majoriatea frunzelor au căzut.

Tratamentele cu produse pe baza de cupru si uleiul horticol se vor aplica mecanizat sau manual avand grija ca intreg pomul sa fie acoperit de solutie.

Temperatura de aplicare a uleiului horticol este de minim 4 grade Celsius. Se va verifica obligatoriu prognoza meteo pentru a se evita aparitia ploilor in urmatoarele 24 ore de la momentul tratamentului.

Tratamentul cu uleiul horticol se aplica pe intreg pomul de la nivelul solului pana la varf acoperindu-l in intregime cu solutie.

Perioadele recomandate pentru tratamente vor fi adaptate in functie de prognozele meteo. Se vor respecta recomandarile existente pe ambalajele produselor fitosanitare.

3.812 Vizualizari

Un comentariu la „Tratamente de iarna”

  1. Nota 10 pentru articole! Am citit si la concurenta si ei recomanda inca produsele cu imidacloprid, respectiv Nuprid Oil si Confidor Oil. Sunt fara autorizare de mai bine de un an si ei inca le recomanda. In rest articolul este suficient de informativ, as mai adauga totusi pentru incepatori ca stropirile de iarna se fac pe tot pomul – adica „imbaiere”.

    Răspunde

Lasă un comentariu